Hjort i regnvær

October 06, 2011  •  Leave a Comment

7dc-1272Hjortekolle og kalv i heftig regnvær

Til tross for en svært stor bestand av hjort er det ikke så veldig mange som bruker mye tid på fotografering av dette dyret. Det er nok flere forklaringer på det, og den viktigste er sannsynligvis at hjorten er svært vanskelig å komme inn på. Den er sky og forsiktig, og den reagerer med en gang på mistenkelige lyder eller gjenstander i terrenget. Bevegelse kan den registrere på flere hundre meters avstand, og den reagerer som regel med å stikke av. Dermed blir det vanskelig å få gode bilder av hjort med naturlig adferd.

I disse dager er det brunst og de store bukkene kan brøle hele dagen i områder med mye dyr og tilsvarende lite menneskelig aktivitet. Slike områder er sjeldne og er gull verdt for en naturfotograf, men de ligger som regel et godt stykke fra nærmeste bilvei. For å kunne utnytte de beste tidene på døgnet; ved grålysning og skumring, er det derfor en fordel å kunne overnatte i området. Slik været har vært den siste tida er det også greit å ha en plass å tørke opp mellom øktene. Å sitte på post i regnvær er egentlig greit, men å gå seg svett i det samme været fører fort til at en blir kald når en skal postere. Er en tørr og har gode regnklær, er det gjerne fotoustyret som gir opp først da dogg på linsene blir et problem. Vanlig regnvær er svært vanskelig å få skikkelig med på bilder, enten må det være litt motlys eller så må det være regn av det harde slaget. Disse bildene er av den siste typen, og jeg håper det dårlige været kommer skikkelig frem. Øverst er det ei kolle som dier kalven, og under er det en liten bukk som beitet øverst i bjørkeskogen.

7dc-1307Hjortebukk i regnvær

7dc-1321Hjortebukk i regnvær

Selv om dyret ser mot fotografen på siste bildet er avstanden så stor at den ikke reagerer på kameraklikkene. Det heftige regværet demper nok også lyden fra kamera. Etter hvert la bukken seg ned for å tygge drøv.

Til slutt et bilde av en 14-takker som var i full brunstaktivitet for fjorten dager siden, og som jeg fikk noen bilder av mellom regnbygene en sen kveld. Forhåpentlig blir det nye opplevelser og flere bilder av denne karen de nærmeset dagene. Hjortebrunst og bukkenes intense brøling er noe av det heftigste norsk natur har å by på! Finnes det muligheter i ditt nærområde så ta deg en tur ut og lytt!

mkb-3933Brølende kronhjort i bjørkeskogen


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December