NM i naturfoto - fotojakta

November 20, 2014  •  2 Comments

Ørret på krokenØrretsprang

Av Vidar Lunde
Fast fisk - 40 poeng i den 10. runden i årtets fotojakt.

Forrige gang jeg deltok i Villmarkslivs fotokonkurranse var i 1981. Jeg husker jeg vant en sovepose for et grafikkbilde av en jeger. Det tok altså 33 år før jeg skulle finne på å delta igjen. Jeg har stort sett brukt bildene mine i bøker, artikler og foredrag, og har derfor ikke brydd meg så mye om konkurranser. Det har imidlertid blitt stadig større konkurranse om å bruke bilder og artikler i blader, og bøker har blitt en slags ferskvare; de selger bare en liten periode og går så i glemmeboken. Derfor har noen av mine fotokompiser lenge pushet meg til å bli med i fotojakta i stedet, og det fikk meg altså endelig til å delta i 2014!

Blodigler i paddebryllupBlodigle i paddebryllup Blodigler i paddebrylluo - gull i siste runde og vurdert til 55,4 poeng. Årets tredje beste bilde.

Når jeg først hadde hevet meg på konkurransen ga det masse inspirasjon til å få tatt nye bilder. Det handler jo om å levere 5 gode bilder i 10 runder, altså totalt 50 bilder som skal vurderes med poeng. Det som trengtes var altså GODE bilder, ikke nødvendigvis av speiselle arter eller spesiell adferd. Det var dermed unødvendig å reise langt for å få tatt gode bilder, det handler heller om å bruke mye tid. Jeg foretrekker å fotografere i nærområdet og er stor tilhenger av kortreiste bilder. Jeg drømte nok om villmark langt av gårde i ungdommen, men har mer og mer insett hvor fantastisk natur og muligheter vi har i våre nærområder. Dette kommer ofte litt i bakleksa når blader og aviser stadig har artikler om hvor fantastisk det kan være andre steder. Dette har jo også et miljøaspekt. Det er faktisk ganske miljøfiendtlig å reise så mye, og vi har bare en jord.

Brølende kronhjort12-takkers hjortebukk Brølende kronhjort - 36 poeng i runde 10.

I arkivet hadde jeg noen bilder som ikke var brukt tidligere og som dermed kunne brukes i fotojakta, men jeg måtte jo prøve å få noen bedre. Jeg brukte mye tid på et par prosjekter med arter som vanligvis ikke er å se på resultatlistene. Ettersom det var et skikkelig museår rigget jeg til flere foringsplasser, og det ble en del brukbare musebilder (synes jeg selv), men de ble dårlig betalt av juryen. Paddebryllupet bruker jeg alltid litt tid på, og i år brukte jeg også et undervannshus. Det ble en del annerledes bilder enn det jeg hadde fått før, men jeg var ikke helt fornøyd. Da jeg i siste runde ikke hadde så mange gode bilder igjen å bruke, ble det til at jeg brukte bildet av "Blodigle i paddebryllup". Det må ha vært såpass sjeldent for juryen at det var det som gjorde utslaget når det ble vurdert til årets 3. beste bilde. Et annet prosjekt var ørret og vakbilder noe som også ga to gull (51,8 og 50,0 poeng) og et sølv (44).

Panoret 16-takkerPanorert 16-takker Panorert 16-takker - 35 poeng i siste runde.

Det er likevel hjort som er det jeg tar mest bilder av, særlig i brunstaktivitet. 18 av mine 50 bilder til konkurransen er av hjort. Juryen har nok sett mange hjortebilder etter hvert for det var bare ett av de som sto til gull (48,2 for Brølende 8-takker over myra), men det var flere gode sølvbilder. Til tross for mange hjortebilder har jeg likevel prøvd å ha variasjon i bildene. Således er det 20 ulike arter på de 50 bildene jeg har levert. Poengsum til slutt ble 1984,4 som altså holdt til 3. plass blant litt over hundre fotografer som har deltatt! I tilleg ble bildet av Blodigler i paddebryllup vurdert som det 3. beste av ca 2000 bilder. Meget godt fornøyd!

Hjortebukk som er klarEn grov 8-takkers hjortebukk Jeg er klar - 34 poeng i runde 10.


Comments

telephone(non-registered)
Hey enormous stuff or pleasant information you are offering here.
self storage security(non-registered)
I sent your articles links to all my contacts and they all adore it including me.
No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December