Hubro i skogen

June 28, 2010  •  Leave a Comment

_mg_6075Hubro i furuskog

Jeg tror at bildet over demonstrerer ganske godt noe som kan kalles "Nattens mystikk". Det kan vel skimtes en stor fugl mellom trærne i gammelskogen, men med lukkertid på 2,5 sekunder og en fugl i bevegelse blir det en tanke mystisk. Jeg har fulgt et hubropar gjennom mange år og har endelig lykkes i å få noen bilder av de voksne fuglene i skogsmiljøet der de holder seg. For å unngå forstyrrelse i den sårbare hekkeperioden har jeg holdt meg langt borte fra området frem til ungene har blitt ganske store. Hekkesuksessen har variert veldig, og det ser ut til at det i år har vært fiasko. En død unge ble funnet omkring 10 meter fra reiret, og jeg har foreløpig ikke hørt tiggelyder fra noen andre unger i skogen. Ettersom den døde ungen ikke bar tegn på å være tatt av andre rovdyr, er det mest sannsynlig matmangel eller sykdom som er dødsårsaken. Det ser ut til å være noe mus i skogen i år, og flere ribbeplasser tyder på at de voksne har tatt mye fugl som ender, troster og kråker. Dersom det er en eller flere større unger som har forlatt reiret, kan det likevel ha blitt for lite mat til den minste. En annen ting som er litt bekymringsverdig, er at en av de voksne har gitt mye lyd fra seg den siste tida, ikke bare sein kveldstid, men også lenge før sola har gått ned. Tidligere erfaring tilsier da at den ene av de voksne har strøket med, og den gjenlevende markerer sitt området og roper på en make. Ettersom det er så sent i hekkesesongen får jeg ikke dette helt til å stemme, men jeg har foreløpig ingen annen forklaring. Er det noen som har erfaringer med hubro?

Jeg har prøvd å lokke hubroen med åte på flere forskjellige plasser i skogen, men et godt stykke fra selve hekkeplassen. Det har tidligere ikke lykkes, men med andre sine gode erfaringer prøvde jeg nærmere hekkeplassen nå når det ikke lenger var unge(r) ved reiret. Etter flere netter forsvant endelig høna, og med nytt åte på plass satte jeg opp kamera med bevegelsessensor tilkoblet. Resultatene synes jeg ble ganske bra, og bildene nedunder er tatt på 1/15 og 1,3 sekunder med blender 4 og 1600 ISO.

_mg_6049Hubro i furuskog

_mg_6067Hubro i furuskog


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December