Hjortebrunsten over

October 29, 2010  •  Leave a Comment

7db-2584Hjortekolle beiter brake

Så er hjortebrunsten over for i år. Siste sammenhengende brøling ble hørt 25.oktober som har vært avslutningsdatoen de siste årene. Noen koller kommer kanskje i brunst senere, og noen koller ble kanskje skremt av jegere den dagen paringen skulle skje? Da vil det bli ny eggløsning innen tre uker, noe som kan få fart på bukkene igjen med litt brøling. Men det blir nokså tilfeldig, og det meste er nok over for i år.

Som vanlig har det for mitt vedkommende blitt mye tid i felten og dermed lite tid til å bearbeide bilder og skrive blogg. Det har bedret seg nå og derfor kommer noen tette blogger fra hjortebrunsten fremover. Det har vært mye bra vær denne høsten, og med vindretning fra nord har det vært gode muligheter for postering på plasser med mye hjort. Men klart vær og vind fra nord gir nokså kalde dager dersom ikke sola får overtak. En skal ha nokså stor interesse for emnet for å kunne holde ut i 11 timer på samme plass, men det er sånt som gir resultater. Det har blitt mye hjortebilder, men som vanlig er det langt mellom de virkelig gode bildene. Opplevelsene har imidlertid vært store med kanskje den mest intense da en brølebukk kom bak steinen jeg satt ved. Jeg satt med ryggen til steinen og kunne ikke se bukken, men jeg hørte den godt da den sto på 3-4 meters avstand og brølte!

Bildene til denne bloggen er fra en ettermiddag i begynnelsen av oktober. Her kommer ofte dyrene opp i høyden over tregrensa da det lir mot kveld. Noen ganger kan det være ganske mange dyr her, og det kan oppstå mange situasjoner som er verdt å få bilder av. Som regel kommer kollene først, og bildet over viser ei kolle som beiter på einer. Etter hvert følger flere dyr og da kommer også bukkene. Bildet under viser to bukker som begge prøvde å få kontroll på fem koller og en kalv i en flokk. Den nærmeste bukken var en 12-takker som akkurat var kommet opp i lia. Den mindre bukken trakk unna og begynte å beite da den skjønte at den ikke hadde noen sjanse mot 12-takkeren. Da det gjelder kolleflokken på fem og bare en kalv var det et nokså vanlig syn denne høsten. Det var ganske langt mellom kalvene, men forhåpentlig var dette et lokalt eller regionalt fenomen!?

7db-2648Hjortebukk med harem

Litt lenger oppe i lia og i de siste solstrålene for kvelden kommer de to bukkene nokså nær hverandre ennå en gang uten at det kommer til konfrontasjon. 12-takkeren i solstrålene var for dominant til det.

7db-2686Hjortebukk i lynghei med lav kveldssol

Det var imidlertid mange bukker i lia denne kvelden, og et par 6-takkere måtte måle krefter flere ganger, den ene gangen med to andre 6-takkere som tilskuere.

7db-2727Slåsskamp mellom unge hjortebukker og med tilskuere

Fra en litt annen plass i lia kom det opp en 8-takker med usedvanlig grov stemme og et ganske kraftig gevir. Den hadde nok vært i sølegropa nylig for deler av kroppen og geviret var helt svart av søle. Jeg tror at denne karen var av de mer dominante i lia og kanskje tuktet den også 12-takkeren. Men det var en 13-takker som så ut til å være sjefen i denne lia. Den kom opp like før det mørknet og var med en gang midt i kolleflokken.

7db-2765Sølesvart og karftog 8-takkers hjortebukk


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December