Forbilder

December 04, 2009  •  Leave a Comment

crw_2304 spissbukk hopper over gjerde

Terje Hellesø har i sin blogg gitt en utfordring om å fortelle om våre ti fremste inspirasjonskilder innen naturfoto. Før jeg gjør det, må jeg først si litt om hvordan jeg fikk interessen og hva det er som tiltaler meg mest innenfor det som i dag kalles naturfoto. Det begynte med en svært sterk fiskeinteresse i barneårene, og jeg benyttet mye av min fritid i nærmeste bekk for å fiske da det var flom, eller fange fisk med nevene da bekken var liten. Da jeg som tenåring i begynnelsen av 1970-årene begynte med fluestang dro jeg til fjells for å fiske, og samtidig kom interessen for alt som rørte seg i naturen. Først fugler, så dyr, insekter og planter. Og da jeg begynte å fotografere, var det nettopp fiske, landskapet og alle artene jeg ville ha bilder av. At artsbilder i dag fort kan bli kjedelige, fordi vi har sett så mange av de, er selvfølgelig en av grunnene til å prøve å få annerledes bilder av de samme artene. Likevel har jeg litt vondt for å følge den nye trenden med enten mye uskarpt eller ekstreme komposisjoner der det hele skal være så kreativt. Derfor er mine inspirasjonskilder kanskje litt utradisjonelle blant dagens naturfotografer, men de er likefullt svært dyktige og vært å kikke litt nærmere på!

Hans Lidman er hos oss mest kjent som forfatter av fiskebøker, men gjorde svært mye annet også. Boken Perleuglens skog (1961 på norsk, et år tidligere i Sverige) er en skildring fra villmarka med fantastiske bilder i svart/kvitt. Jeg lånte denne boka mange ganger på biblioteket, og bilder som spurvugle og slagugle i flukt har brendt seg inn i minnet. Bildet som jeg likevel husker best er rådyret som hopper over den gamle tregrinda! Bildet som følger denne bloggen er helt klart inspirert av det Hans Lidman leverte.

I 1974 kom Olaf Heitkøtter med boka Reinheimen som var en fjelloppsynsmanns dagbok med bilder av dyrene han hadde vært i kontakt med. Også denne boka ble lånt mange ganger på biblioteket! Her så jeg de første gode bilder av norsk hjort i tillegg til mange andre spennende bilder!

Sverre M. Fjeldstad var med sine programmer Naturmagasinet på TV en stor inspirator for mange naturfotografer på 1960-, 70- og 80-tallet. Han kombinerte filming og fotografering, og hadde derfor mange gode bilder i tillegg til film på TV. Han ga også ut mange bøker som ble studert grundig, og Dyr omkring oss fra 1977 var kanskje en av de beste. På 80-tallet viste han bilder av noe som skulle være vill norsk bjørn, men som viste seg å være fra en svensk bjørnepark. Etter det meldte han seg ut av NN, og det har desverre vært stille omkring en av de store inspirasjonskildene fra den tida.

I 1982 ga Jørn Bøhmer Olsen ut boka Et år i skogen. Dette var en milepæl i norsk naturfoto med svært mange gode bilder. Året før hadde han sammen med Rolf Sørensen laget boka Finnskogen som også var fremragende. I mer en 30 år har disse to preget norsk naturfoto.   

Like lenge har Jon Østeng Hov levert gode bilder fra Sør-Trøndelag. I 1995 samlet han mange av sine innslag fra lørdagsmagasinet til Adresseavisa i ei bok; Hurra for naturen. I tillegg til å være en god fotograf kan Jon også kunsten å underholde, og han er svært etterspurt som foredragsholder. 

På begynnelsen av 1990-tallet var jeg ved et par anledninger på fotomessen i Vårgårda. Her fikk jeg oppleve flere store fotografer som viste gode bilder. En av disse var Janos Jurka som viste to billedserier av Orreleik og Dåhjort. Her kombinerte han lyd og bilder på en måte som var direkte fantastisk. Senere har han laget en bok sammen med Asle Hjellebrekke og Lassi Rautiainen som heter Magiske øyeblikk, noe den vitterlig inneholder!

Også Heikki Willamo fikk jeg oppleve i Vårgårda. Bildene fra hønsehaukens dype skoger i Finland gjorde inntrykk, og det samme gjør boken Hökskogen. Heikki har gitt ut flere bøker i Finland, og jeg ser frem til at i alle fall noen av de blir oversatt til norsk eller svensk.

I 1998 kom den første virkelig gode boka som omhandlet hjort i norsk natur. Den var skrevet og fotografert av Ole Jakob Vorraa og heter Langs hjortetråkk. Litt senere ga han også ut boka I mårskogen sammen med Jan Rabben. Begge bøkene har svært spennende bilder av mange flere arter enn nettopp hjort og mår. De siste årene har Ole Jakob gått over til videokamera og har levert flere filmer til NRK.

Alle nevnte forbilder har minst ei bok som nå står i mi bokhylle og som de har blitt kjent med. Jeg vil ta med to fotografer til, og også Erlend Haarberg har nå gitt ut bok, men den har jeg ikke fått tak i. Det er likevel mest gjennom andre bøker og fotokonkurransen i Villmarksliv Erlend har skaffet seg et rykte som en utmerket dyrefotograf. Han har en rekke fantastiske bilder av hjort, og bildene av hare i vinterdrakt er mildt sagt unike!

Siste fotograf ut er Rolf Selvik. Han er sannsynligvis den eneste fotografen som har vunnet fotokonkurransen i Villmarksliv med bare bilder fra sitt hjemmeområde. Det står det respekt av! Svært mange som deltar i denne konkurransen henter gullbilder av arter fra eksotiske strøk, og som gjerne krever ganske mye CO2-utslipp for å oppnå.

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December