Flehmen hos hjort

November 10, 2009  •  Leave a Comment

7d-0395

Ettersom det for tiden vil være nokså lite fotografering, og dermed lite nye bilder å presentere, tar jeg frem litt flere bilder fra årets hjortebrunst. Selv om det ikke ble noen store blinkskudd, ble det en del spennende adferdsbilder. For eksempel spissbukken her som kom sist i flokken på ca 15 dyr som passerte på myra foran meg. Mange koller hadde passert, og noen av de hadde nok sendt ut en del spennende lukter, for bukken løftet på overleppa i en såkalt flehmen-respons i lange perioder. I tillegg til luktesansen har mange dyr et ekstra system som kalles vomeronasal-organet, eller Jacobsons-organ, som gjerne brukes for å oppdage eller undersøke feromoner som brunstige hundyr sender ut. Når bukken vrenger overleppa (og dekker over neseborene) vil nesesekret trekkes inn i kanaler i vomeronasal-organet, og dyret vil da kunne undersøke nærmere de dufter som er i lufta.

Spissbukken hadde selvfølgelig ingen sjanse til å komme i nærheten av brunstige koller, for den store bukken passet nøye på og jagde bort alle andre bukker. Det øverste bildet er tatt med zoomen innstilt på 300 mm. Dyret er ikke mye mer enn omkring ti meter borte, og kameraklikkene er lett å høre. Den snur seg mot meg, men fortsetter med denne flehmen-responsen! På det nederste bildet har jeg zoomet ut til 247 mm for å få litt mer av hele dyret med. Her ser vi også litt tydeligere hvordan den løfter på overleppa!

7d-0417


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December