Landskap med hjort

May 15, 2013  •  Leave a Comment

Hjortekolle og kalv i landskapetHjortekolle og kalv mot Nærheim

Som fortalt i en tidligere blogg har det blitt lite resultater med kamera tilknyttet bevegelsessensor denne vinteren, men i slutten av april var et 16Gb minnekort fullt av hjortebilder ved to anledninger. Trolig var det den samme kolla og kalven hennes som passerte kameraet flere ganger. Her må det sies at jeg har prøvd å få hjortebilder i tre år med slikt utstyr, uten særlig godt resultat. Det skyldes først og fremst at hjorten er ekstremt vàr for både lyder og ukjente ting i terrenget. Klikket fra et speilreflekskamera på noen meters hold er som regel nok til en lynrask fluktreaksjon. Derfor er utstyret nå dobbelisolert i en stor kasse, og jeg må legge øret inntil kassen for å høre kameraet. Hjorten hører det fremdeles på flere meters avstand, men nå gir det ikke den samme fluktreaksjonen. Kassen og sensoren står på et vanlig fotostativ for å komme litt opp fra bakken, og dette har tidligere vært mistenkelige greier for hjorten. Nå er det kamuflert med mye mose og einerbusker, og det ser ut til at dyrene har godtatt det.

Hjortekolle og kalv i landskapHjortekolle og kalv mot Nærheim  

Poenget med dette utstyret er å få bilder av dyr i landskapet tatt med vidvinkelobjektiv. På de første fire bildene er objektivet innstilt på 19mm, og med blender 5 gir det en god dybdeskarphet. Dermed skulle det være muligheter for å kjenne igjen områdene i bakgrunnen. Suldalslågen med Ritland på venstre side, og Mo, Nærheim og Galland på høyre side av elva.

Hjortekolle og kalv med kulturlandskap i bakgrunnenHjortekolle og kalv mot Nærheim

Når de samme dyra kom forbi i skumringa ble det tatt bilder med 15 sekunders lukkertid. Hverken kolla eller kalven sto i ro så lenge, og dermed ble de mer som skygger på bildet, men det ga en spennende effekt som kanskje kunne bli bedre ved senere anledninger?

Hjort i skogen i blåtimenHjort i blåtimen mot Nærheim

Med disse resultatene flyttet jeg utstyret ca hundre meter for å få med hele fjellet i bakgrunnen, og at litt andre deler av kulturlandskapet kom bedre frem. Nok en gang kom dyrene i skumringen som ga lange lukkertider, men denne gangen hadde de holdt seg litt mer i ro. Dette har 8 sekunders lukkertid.

Hjortekolle og kalv i skogen i blåtimenHjortekolle og kalv i blåtimen mot Nærheim

Det neste har 13 sekunders lukkertid. Objektivet er nå innstilt på 16mm.

Hjort i skogen i skumringaHjortekolle og kalv i blåtimen mot Nærheim

Etter å vært nede på kulturmarka og beitet i løpet av natta kommer dyrene tilbake foran kamera klokken 06.05 om morgenen. Det har kommet litt mer snø og noen tåkedotter henger igjen over dalen.

Hjortekolle og kalv i skogenHjort mot Nærheim

En halv time senere har været tyknet noe til, men fremdeles er det gode lysforhold. Dyra har beveget seg forbi fotoutstyret, men kolla tar seg en liten tur tilbake igjen. Jeg ser at bilder av halve dyr har blitt populært den siste tida, så kanskje ble dette det beste bildet?

Hjortekolle i skoglandskapHjort mot Nærheim


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December