Hjorten rasker over isen

February 06, 2013  •  Leave a Comment

MkD-0219Hjorter i vinterlandskap

På en tur i Drotninghei i helga som var fikk jeg en litt morsom opplevelse med hjort på glattisen. Dette var før det siste snøværet, og forholda var fine for å ta en tur i fjellskogen på beina. Skaren var knallhard og god å gå på, men lagde samtidig veldig mye lyd slik at det egentlig ikke var forhold for å treffe på dyr. På det høyeste platået i Drotninghei - ca 400 meter over havet i dette naturfredningsområdet mellom Grov og Ritland - er det imidlertid en fin utsiktsplass til platået som ligger litt lavere i terrenget. Da jeg kom frem hit så jeg ganske fort dyr i det åpne og småkollete terrenget 5-600 meter borte og nedenfor meg. I løpet av den timen jeg ble sittende og observere telte jeg faktisk mellom 15 og 20 hjorter. Til og begynne med var de fleste inne i tette skogholt, men etter hvert begynte de å bevege seg mot åpnere områder. Da måtte jeg bare rigge til 500 mm'en å få noen bilder av dyr i landskapet. Ei av kollene virket agressiv og jagde flere ganger på ei av de andre kollene, noe som igjen var spennende fotomotiv. Det var imidlertid når noen av dyra ville teste isen at det begynte å bli virkelig morsomt. På begge bildene er det fem dyr. Den agressive kolla er i bakkant, mens kolla som ble jaget og kalven hennes er nærmest isen. Det var kalven som testet isen ganske forsiktig. Den følte tydeligvis ikke noe umiddelbar fare, for den fortsatte ut på glatta. På det øverste bildet er kolla i ferd med å følge etter kalven, men en kan se av beinstillingen at kalven nå ikke er helt stødig. På det nederste bildet som er ganske kraftig croppet, har kolla stanset opp for å følge med på hvordan det går med kalven som nå strever forferdelig med å holde seg på bena. Legg merke til at den går nærmest på tåspissene og klauvene spriker veldig for å få best mulig tak. Den klarer å holde seg på beina, men sklir nærmest over de siste par meterne til den andre siden. Kolla trekker seg automatisk tilbake fra iskanten. Det endte med at den gikk over berget på det øverste bildet og videre rundt vika til høyre i billedkanten for å komme over til der kalven var, en ekstra tur på kanskje 200 meter i forhold til de 5-6 meterne rett over sundet. Tror det går an å konkludere med at en viss form for tankevirksomhet må disse dyra ha! Eller?

MkD-0220Hjorter i vinterlandskap


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December