Sjefsbukken

October 21, 2013  •  Leave a Comment

Brølebukken forfølger hjortekolla15-takkeren

Årets hjortebrunst går mot slutten og det er på tide å legge ut noen bilder og fortelle litt om de fantastiske opplevelsene denne tida har gitt. Det er vanskelig å bestemme seg for hvor en skal begynne, for inntrykkene har vært så mange. Jeg begynner derfor med noen bilder av det som må sies å være sjefsbukken dette året. Jeg besøker mange områder med god brunstaktivitet, og de forskjellige områdene har alltid sine plassbukker som er "sjefene" i sine områder. Noen er imidlertid større og mer dominerende enn andre, og denne 15-takkeren var i denne kategorien. Han holdt til i ei langstrakt og bratt li som huset minst fem store brølebukker. Det var i tillegg en 14-takker og tre 12-takkere pluss en del 10-takkere som delte lia mellom seg. Til og begynne med (i september) holdt 15-takkeren seg i sin del av lia, men utvidet stadig området sitt og fortrengte de andre ut mot grensene. Bare 14-takkeren holdt skikkelig stand i sin del.

På det øverste bildet forfølger sjefen ei av kollene for å finne ut om hun kan være klar for paring. Det var hun ikke i denne omgang, så bukken fortsetter å brøle. All denne lyden fra bukkene i hjortelia er noe av det råeste Norsk natur har å by på, og som en guttunge sa da han skulle legge seg og hørte lydene gjennom det åpne vinduet: Det høres ikke ut som dette kommer fra en planteeter!

Brølende 15-takker15-takkeren

Det typiske med alle bukkene i denne lia er at det er sjeldent at de eksponerer seg ute på myrflatene i dagslys. De foregående bildene er drefor tatt med ISO 3200 på bender 4 og lukkertider omkring 1/80 og 1/100 sekund. På de neste bildene kom den litt tidligere, og da var ISO 1000, lukkeren rundt 1/400 sekund på blender 4.

Kapitalhjort med 15 takker i geviret15-takker i farta

Det begynner å bli ganske mange som har fått bilder av hjort i fint miljø, men fremdeles er det ganske få som har fått med all den adferden som er så typisk i brunsten, f.eks. brøling. Det skyldes nok at det er svært tidkrevende og vanskelig å få slike bilder, og det krever at du får plassert deg på gode steder i terrenget - uten å skremme dyr før du når så langt! Dersom ett dyr blir skremt, kan dette dyret dra med seg hele flokken i området, noe som fort kan ødelegge for mange timer fremover. Til slutt krever det ganske mye venting før dyret kommer der du vil ha bilder av det.

Brølende storbukk i hjortelia15-takker i farta

Avslutter med enda et brølebilde av den største av sjefsbukkene denne høsten. Jeg har bare såvidt hatt tid til noe arkivering og redigering foreløpig, men det blir bedre tid nå og det kommer flere blogginnlegg fra hjortebrunsten fremover.

Brølende storbukk i hjortelia15-takker i farta


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December