Pattedyr fra året som gikk

December 31, 2012  •  Leave a Comment

MkB-9221Skogmus

Det passer vel med et lite tilbakeblikk på året som gikk nå like før vi starter på et nytt år, og da vil jeg se på noen av de pattedyrene jeg har fått bilder av. Jeg trives jo best med lange teleobjektiv og sitter ofte på post for å vente på at et eller annet dyr skal komme forbi. Aller best liker jeg at dyrene (eller fuglene) ikke er observant på fotografen, og at de driver med en naturlig adferd. Skogmusa på bildet over er nok litt mistenksom på kameralydene som var bare et par meter borte, men den var stadig fremme og hentet mat som ble lagt ut til fuglene. Det gikk imidlertid så fort at den eneste muligheten for bilder var når den kikket frem fra hulrommet under trestokken. Da satt den rolig noen sekunder slik at jeg rakk å fokusere og trykke på utløseren.

Ekornet under brydde seg ikke noe om kameralyder og hentet nøtter som den tok med seg til diverse gjemmeplasser. Denne dagen kom den tilbake til nøtteplassen på en måte som ga meg muligheter til å få bilder av den i lufta - på vei rett i mot! Jeg fikk mange sjanser og fyrte av en del bilder hver gang den kom hoppende. Desverre satt jeg med 500mm denne dagen og det ble litt tett på slik at ikke hele dyret kom med på bildet, men jeg synes det ble brukbart likevel. Lukkeren var 1/2000 sek, bl.4 og 1600 ISO.

MkB-9088Ekorn i farta

Jeg tar med et ekornbilde til for å vise litt av det miljøet der ekornet bor. Det er en blåbærlyng-blandingskog med en del døde furutrær og læger, men også innslag av osp og hassel. Her virker ekornet mer skeptisk til kameralydene, og det er fordi avstanden bare er en drøy halvmeter. Bildet er tatt ved hjelp av bevegelsessensor, objektivet var innstilt på 17mm, lukkeren 1/25 sek, bl. 6,3 og ISO 2000.

AB-5554Ekorn på nedfallstre

På denne foringsplassen har jeg også hatt mår i mange år. Det tar litt tid hver vår å vende den til at det er mennesker i nærheten, så de siste årene har jeg ikke brydd meg om det. I stedet har jeg fått den inn foran kamera med bevegelsessensor der jeg samtidig kan få vist hvilket miljø dyret beveger seg i. Det handler om den samme skogen som ekornet er i - med mye furu, men også innslag av bjørk og eik i tillegg til nevnte osp og hassel. Her er innstillingene 20mm, 1/30sek, bl.6,3 og 320 ISO.

AB-7315Mår

I vår startet jeg et lite prosjekt med å få noen flere bilder av hare. Egentlig har jeg prøvd i flere år uten å lykkes. Det vil si; det er ikke så vanskelig å lokke inn hare, men det var vanskelig å få den på plass når jeg satt og ventet på den. Derfor prøvde jeg heller med et kamera og bevegelsessensor denne gang, og da gikk det nokså kjapt. Her sitter haren og steller pelsen etter ei beiteøkt. Innstillingene er 17mm, 1/30sek, bl. 5,6 og 500 ISO. 

AB-0529Hare i løvskogen

Jeg vil ta med et bilde av ei hjortekolle og kalven som jeg er godt fornøyd med. Jeg har sett for meg dyr ut på denne myra i mange år, men først dette året skulle det lykkes. Et bilde fra denne serien var ukens bilde i begynnelsen av august (uke 32), men det var tatt med 300mm. Jeg satt med et 120-300 zoom objektibv den gangen, og ved nærmere studier av bildene ble noen av bildene tatt med 120mm vel så gode. Lukkeren var 1/320 sek, bl. 2,8 og 400 ISO.

7DC-6913Hjortekolle og kalv på myrullmyra

I forhold til mengden hjort er det lite elg hos oss i Ryfylke. Enkelte plasser i Suldal er det likevel mulig å treffe på den, og denne sommeren har jeg hatt flere møter med skogens konge. Ved et tilfelle fikk jeg faktisk oppleve begge artene nokså nær hverandre! En annen gang fulgte jeg en liten okse der den beitet i fjellbjørkeskogen. Etter hvert ble regnværet denne dagen av det heftige slaget, noe som såvidt kan skimtes på dette bildet. Innstillinger var 500mm, 1/400 sek, bl. 4 og 800 ISO.

7DC-7454Liten elgokse i fjellbjørkeskog

Til slutt må jeg ha med noe fra hjortebrunsten. Etter flere uker i felt ble det ganske brukbare resultater, og jeg fikk oppleve både slåsskamper og paring i tillegg til en rekke brølebukker denne høsten! Et av de første hjortebildene jeg fikk i slutten av september var av disse to småbukkene som prøver litt krefter. Her var innstillingene 500mm, 1/40 sek, bl.4 og 1600 ISO. Så vil jeg takke alle som har vært innom bloggen for det gamle året og samtidig ønske alle et GODT NYTT ÅR!

7DC-9514Kamp mellom mindre hjortebukker

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December