Brølebukkene

October 17, 2012  •  Leave a Comment

7DC-955512-takkers hjortebukk

Hjortebrunsten er ei særdeles spennende tid i skogen, blant annet fordi det kan være så mye lyd. Ettersom hjorten er et av de skyeste og mest forsiktige dyra vi har i Norsk natur, så er det egentlig ganske rart at den lager så mye lyd som jo vil røpe hvor den er. Det har nok likevel sin misjon, og i evolusjonssammenheng har det nok ikke hatt særlig negativ virkning. Til tross for alle lydene er det meget vanskelig å komme nært nok inn på disse dyrene for å få gode bilder. Dette vet de fleste jegere ganske mye om! Og noen jegere vil kanskje stusse over mange av disse bildene og lure på om det brøler over alt der jeg går med kamera, for der de jakter er det jo nesten ikke brøling i det hele tatt - i alle fall ikke når det er lyst! Det må være noen forutsetninger til stede for at det skal bli mye brøling i et område. For det første må det være mye dyr slik at det blir konkurranse mellom bukkene om å få flest mulig koller i haremet. For at det skal være mye dyr i et område, må det være godt med skjul og ikke alt for langt til gode beiteplasser, og til slutt må det være lite menneskelig forstyrrelse! Jegere er et forstyrrende element for hjorten, og dersom det blir jaktet mye i et område, eller det blir tatt ut en brølebukk, så vil det automatisk bli temmelig stille i dette skogsterrenget. I alle fall på dagtid!

Det første bildet i denne serien var et av de første bildene jeg fikk under brunsten i år. En 12-takker kom forbi der jeg satt på post, og den passerte meg i første omgang for å jage vekk to mindre bukker. Da den hadde gjort det kom den tilbake til ei sølegrop som lå i ei håle i myra. Her brukte den geviret til å grave opp jorda samtidig som den brølte av full hals. Det neste bildet er av samme bukken litt senere, etter at den hadde vært på en liten rundtur og kom tilbake, nokså rein og fin i pelsen og geviret. Brøle gjorde den nå også!

7DC-965512-takkers hjortebukk

Slike 12-takkere og enda større bukker ser ut til å være jegerens store drøm. Og fremdeles lages lister over de største bukkene som er felt under jakta, og de aller største blir endog premierte! Jeg så en som uttalte tidligere i år at i dag hadde han startet jakta og det ramlet først en 14-takker og så en 13-takker, han var godt fornøyd med dagen! Er det rart at det mange steder er lite brøling, lite store bukker og at at vektene på dyrene går ned? I evolusjonssammenheng gjør vi altså det stikk motsatte av det naturen legger opp til!

En trenger ikke alltid være på kloss hold av dyrene for å få brukbare bilder. Bukken i landskapet er også en 12-takker, fotografert ikke langt fra der den første gikk.

MkC-6481Kronhjorten brøler

I det hele tatt er det svært mange store bukker i dette området. Det kan være brøling fra morgen til kveld, og det kan skje noe hele tida. Derfor utnyttes dagene på ulike poster og med minst mulig bevegelse i terrenget for å unngå å skremme dyrene. Og selvfølgelig; det blir ikke jaktet her!

7DC-9836Hjortebukken brøler

Igjen ser vi en 12-takker, muligens noe mindre enn de to foregående, men den hadde mange koller rundt seg. Dette er litt lenger nede i terrenget og det var et heftig regnvær denne kvelden. Skodda kom og gikk, men lettet litt da bukken var på det nærmeste, kanskje 40-50 meter borte.

7DD-0011En 8-takkers hjort med spesielt gevir

Det er ikke bare 12-takkere og større bukker som brøler. Her var vi en 8-takker med meget spesielt gevir. Den hadde 5 takker i høyre gevirstang, og bare 3 takker på venstre side. Legg likevel merke til den svært så lange issetakken; den er faktisk lengre enn hovedstanga, noe som vises ennå betre på portettbildet. Her er den ikke mer enn omkring 15 meter unna.

7DD-0045En 8-takkers hjort med spesielt gevir

Et par andre 8-takkere, forholdsvis kraftige dyr som brølte mye og hadde flere hudyr rundt seg. Lange og kraftige gevirstenger uten særlig mange takker kan tyde på returbukker, men de var godt på høyden ennå:)

7DD-0634Kraftig 8-takkers hjortebukk over myra

Den neste 8-takkeren hadde stor konkurranse av mange andre store bukker, og jeg fulgte med den i flere dager i et bestemt område. Første dagen ble den jaget av en 13-takker og da kom den over myra mot meg, men flere dager senere hadde den en uavgjort kamp i samme lia med en 16-takker.

7DD-02288-takkers hjortebukk over myra

Så må vi ha med et bilde av den nevnte 13-takkeren, og hvis en ser godt etter kan en skimte røde blodrester i geviret! Etter en kort kamp med 8-takkeren havnet den i kamp med en 10-takker og dette ble en blodig affære. Dette kommer jeg tilbake til senere. Bukken er jo helt klar for kollene også!! :) 

7DD-0482Brølende 13-takkers hjort

Til slutt et bilde fra i kveld! Det er nemlig ikke slutt ennnå! Jeg rekner med at brølinga vil fortsette i 6-7 dager til, så det er ennå muligheter for brølebilder! Eller kanskje noen andre former for brunstaktivitet, det skjer jo så mye i hjorteliene! Bildet viser en 12-takker med knekt issetakk som holder styr på haremet sitt.

7DD-1504Kronhjort med harem


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December