Kvitryggspetten

January 21, 2011  •  Leave a Comment

_49f0817Hann av kvitryggspett i furuskog

Med foringsplass i skogen er det mange muligheter for litt andre fugler enn det som dukker opp i mer tettbygde strøk. Jeg har hatt flere foringsplasser i skogen opp gjennom årene, og spetter er alltid attraktive arter å få bilder av. På stedet der disse bildene er tatt har jeg holdt på i over ti år - med to års pause. Da jeg begynte foringa igjen midtvinters etter de to årene på en annen plass, var spettene til stede dagen etter at jeg startet opp igjen. I år er fem individer innom, to kvitryggspett hanner, en hunn, en flaggspett hann og en gråspett hann. Den siste er der ikke så ofte som de andre, og den er langt mer sky og viker unna for de andre. 

7d-2194Kvitryggspett hann i gammel furuskog

Deler av skogen omkring foringsplassen er gammel og det finnes en del tørraker og nedfallstrær som gjør seg på bilder.

7db-4989Kvitryggspetthann på tørrfuru

Det er litt varierende hvor ofte spettene er innom foringsplassen, men i kaldt vær har de vært der stort sett hele dagen.

7d-2262Kvitryggspett hann i snøtung furuskog

Av de svart-kvite spettene er det flaggspetten som er den mest aggressive, men med flere tilgjengelige matstasjoner er det vanligvis ikke så mye krangling. Det hender imidlertid at de jager litt på hverandre. Hannen hos kvitryggspetten har helt rød isse, mens flaggspetthannen har en mindre rød flekk i nakken.

7db-5330Flaggspett og kvitryggspett på samme furu

Med fugler som stort sett står eller klatrer opp og ned på en trestamme er det ikke så lett å få variasjon i bildene. Derfor er både miljøet og lyset viktig å spille på lag med. Med alle de situasjonene jeg har opplevd spettene i, vet jeg at det ennå er mange gode motiver som gjenstår før jeg kan si meg fornøyd. Jeg vil derfor jobbe videre på plassen i lang tid ennå.

7db-5114Kvitryggspetthann på tørrfuru

7db-5145Kvitryggspetthann på tørrfuru

Kvitryggspetten er blitt en sjelden art på landsbasis. Her hos oss er den likevel forholdsvis vanlig, og det har ikke vært noen nedgang å spore de siste årene. Det er kanskje årsaken til at den sammen med gråspetten, dvergspetten og tretåspetten nå er tatt ut av rødlista som kom senhøsten 2010. Men med det skogbruket vi har, er det imidlertid all grunn til å være påpasselig og følge med på hvordan skogen faktisk blir drevet i gode spettebiotoper fremover. Det er virkelig godt å kunne ha en såpass sjelden fugl andre plasser i Norden som en av de vanligste spettene her på Vestlandet. Men derfor er det også viktig å verne om den!

_49f1243Hann av kvitryggspett på tørrfuru


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December