Mår i skogen

May 26, 2010  •  Leave a Comment

_mg_4549-2Mår i gammel skog

På slutten av forrige årtusen startet jeg et prosjekt med å fore mår. Jeg innhentet tillatelse til å sette opp ei lita kamuflasjehytte i et skogsområde som ikke lå for langt av gårde, men som samtidig var urørt og lite besøkt av mennesker. Utover sommeren og høsten begynte søtsakene å forsvinne, men litt ut i desember ble maten liggende i fred. Det samme gjentok seg flere år, og en dag sto det en artikkel om mårfangst i lokalavisa. Jegeren hadde tatt 28 mårer i løpet av en vinter. Jeg fant ut at nærmeste felle var flere kilometer fra hytta mi, men jeg oppsøkte jegeren og hørte om det var mulig å unngå fellefangst i det området en vinter? Søtsakene forsvant hele den vinteren, og ut i mai fikk jeg se måren for første gang. Før det måtte jeg imidlertid overnatte ganske mange ganger i hytta for å vende måren til at her var det mennesker. Svette t-skjorter hang stadig til lufting for å sette preg på omgivelsene. I løpet av to sommrer og temmelig mange timer og døgn i kamufalsjehytta fikk jeg en del brukbare bilder. Jegeren fikk et bilde som takk og beskjed om at jeg var ferdig med prosjektet, men har aldri satt opp felle i dette området mer. Dermed begynte jeg å fore på nytt for et par år siden. Jeg har ikke så god tid til å være i hytta lenger (handler selvfølgelig om prioritering), så derfor var jeg innom en pensjonert ingeniør i et bjørnehi på Foreneset for å få litt hjelp. Han laget til en bevegelsesstyrt sensor som jeg kunne koble til kamera, og dermed kunne det stå ute og være klar til å ta bilder i tre uker før jeg måtte skifte batterier. Dette er jo en enkel måte å få bilder på, men det krever likevel meget god planlegging og tilrettelegging, og ikke minst flaks, for at bildene skal bli gode. Samtidig kan dette gi litt annerledes bilder i forhold til det som er vanlig. Jeg har hatt kamera stående ute på forskjellige plasser i snart et halvt år, men det er først de siste ukene det har gitt tellende resultater.

_mg_4550-3Mår i gammel skog

Bildene over er tatt 29.april klokken 09.05 i regnvær. Objektivet var innstilt på 39 mm. På bildet nedenfor var objektivet innstilt på 22 mm.

_mg_4893-51Mår i gammel skog

Til slutt et bilde tatt med 40 mm.

_mg_4597-13Mår i gammel skog

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December