Hjortebrunsten i gang

October 03, 2010  •  Leave a Comment

7db-2473

Hjortebrunsten er i gang og det har den forsåvidt vært ei stund. Flere steder har de største bukkene brølt et par uker allerede, men det vanlige er at det ikke tar skikkelig av før de første dagene av oktober. De siste dagene har jeg vært i flere gode hjorteterreng for å prøve å finne ut om det er noen plasser med mer hjort og tilsvarende med brøling. Det har vært kraftig vind som har redusert mulighetene for å høre brøling, men samtidig har det vært lite dyr å se. En annen ting som har vært påfallende er at det har vært svært mange koller uten kalv. Kan det være et resultat av den strenge vinteren vi hadde, og at mange koller har mistet kalven i løpet av fosterperioden? Til tross for vinteren var det rekordtelling av hjort på innmarksbeite i vår, noe som virket betryggende i forhold til dyrenes overlevelse. Var dette bare et falskt inntrykk fordi dyrene faktisk var såpass avmagret at langt flere dyr enn vanlig søkte på innmarksbeite, og at det dermed ble en overestimering av bestanden i forhold til tidligere tellinger? En skulle ikke så langt ut i skogen fra foringsplasser før en faktisk fant en del døde dyr i løpet av våren. Det er ennå tidlig i brunsten, og kanskje har ikke alle dyrene kommet til brunstområdene fra sine sommerbeiteområder ennå? Det gjenstår å se, men i øyeblikket virker det som om bestanden har gått en del ned og at det mange steder ikke blir så mye brøling i år. Er det noen med samme erfaring eller som har andre meninger?

Bildene viser en 12-takker (med svært liten issetakk på venstre side) som brølte aktivt i solsteiken forrige mandag. Det brølte minst fire forskjellige bukker, og det var brukbart med dyr i den ene delen av dalen. En annen del av dalen ser ut til å være ødelagt som hjorteområde på grunn av ei hytte som er tatt i bruk etter fravær av menneskelig aktivitet i minst 10 år.

7db-2517Brølende kronhjort sammen med kolle


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December