Tøff vinter

January 15, 2010  •  Leave a Comment

5759 hjortekoller

Det er tøffe tider for dyrene i skogen, særlig der snømengdene er så store at den dekker vegetesjonen på bakken og det er tungt å ta seg frem. Verst er det nok for rådyrene, men også for hjorten kan det røyne på. Vinteren så langt har vært noe uvanlig i og med snømengdene ser ut til å øke utover kysten. For hjorten sin del har det fra gammelt vært et trekk mot kysten om høsten nettopp for å være i mer snøfattige områder om vinteren. De siste årene har stadig flere dyr blitt stående igjen i innlandet der det er mindre konkurranse om maten, og det ser ut til å være en fordel i år. Suldal kommune er vidstrakt og her ser vi store forskjeller i snømengder fra de indre strøkene til de ytterste. På Jelsa og Ropeid-halvøya der en stor del av hjortebestanden i kommunen overvintrer, har det kommet godt over en halv meter snø, mens det for eksempel i Kvilldal bare har vært mellom ti og tjue centimeter. På Jelsa er det tungt å ta seg frem og det meste av lyngen ligger under snøen. I Kvilldal er lyngen lett tilgjengelig og det er ingen problem å ta seg frem i terrenget.

Det øverste bilde er fra en tidligere vinter på Jelsa. Da var det ikke så mye snø, men det var likevel konkurranse om maten. Her er det ei kolle som jager bort ei annen kolle. Det nederste bildet er tatt lille julaften i nedre del av Drotninghei mellom Ritland og Førland. Her er det heller ikke særlig mye snø og dyrene klarer seg bra.

_mg_4385


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December