Møte med liten bukk

October 07, 2009  •  Leave a Comment

xd-1788

Hjort finnes etter hvert de fleste steder i Norge sør for Saltfjellet i Nordland. Det skulle gi muligheter for flere gode bilder av dette dyret, i forskjellig typer miljø og i ulike situasjoner. I oktober er bukkene svært aktive med brøling, feiing, bading i sølegrop, oppsøking av koller og dermed også muligheter for slåssing! For å kunne oppleve noe av dette er det en forutsetning at det er flere dyr i området, og for at bukkene skal brøle må det være andre bukker til stede som kan gi konkurranse. I tillegg bør det ikke være for mye forstyrrelse fra mennesker, for da minsker fort aktiviteten. Med jakting i et slikt område er det nok å felle en stor bukk så kan det stilne helt av i den lyse del av døgnet.

Nord i Rogaland og i Sunnhordaland finnes mange gode hjorteområder, men bare noen få plasser er det såpass lite forstyrrelse at bukkene brøler hele dagen. I flere dager har jeg opplevd hjortebrunsten og mye brøling, men det er ikke lett å komme disse dyrene på fotohold. Mye dårlig vær og uforutsigelge vinder gjør det ikke lettere. Noen bilder har det blitt, og en fin opplevelse var møte med denne lille bukken. Den var riktignok mer interessert i mat enn brunst, og det kom ingen lyder fra den. Jeg brukte et zoomobjektiv og stilte inn på 120 mm på det øverste bilde for å få dyret i det flotte landskapet den gikk i. Jeg håpte at dyret ville komme på fremsiden av buskene og dermed noe tydeligere frem, men hjorter er vanskelige å diktere Sealed. Senere brukte jeg 300 mm og fikk studert geviret som faktisk hadde 9 tagger, 4 på venstre og 5 på høyre side.

xd-1803

Etter at dyret hadde passert og jeg konsentrerte meg om en brølebukk som når som helst kunne dukke opp lenger fremme, brøyt plutselig sola gjennom og skapte et fint lys. Og da jeg snudde meg for å se hvor langt den lille bukken hadde kommet, sto den fint og beitet litt nede i lia. Jeg måtte vri meg helt rundt for å få bilder, og jeg risikerte at storbukken ville komme og se meg fra feil side. Jeg ble imidlertid ferdig med den lille bukken før den store kom, men den kom i et annet miljø og det ble langt kjedeligere bilder selv om den brølte. Bildene som følger er tatt på 200 ISO, blender 2,8 og 1/100 til 1/200 sekund.

xd-1822


Comments

No comments posted.
Loading...

Velkommen til vår blogg. Her har det blitt posta innlegg jamnleg sidan 2008. Bruk gjerne søkfunksjonen for å finne det du er mest interesert å sjå og lese om :-)
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June (1) July (1) August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December